SGP

“BOUWEN VANUIT ZORGVULDIGHEID”

De SGP staat voor politiek handelen volgens de Bijbelse norm. Wij willen op basis daarvan nauwkeurig en met aandacht bouwen aan onze gemeente. Een leven volgens christelijke normen en waarden wil God zegenen. Het christelijk geloof biedt heldere richtlijnen voor het maatschappelijk leven. Daarom staat de SGP voor een overheid die het welzijn van inwoners vanuit christelijke waarden en normen wil dienen.

LEES VERDER ONZE WEBSITE Programma

Zorgvuldig besturen
Zorgvuldig rentmeesterschap
Zorgvuldig bouwen
Zorgvuldig samenleven
Zorgvuldig ondernemen

Zorgvuldig besturen

Nog steeds ervaren veel inwoners dat het gemeentebestuur ver bij hen vandaan staat. Daarom moet het gemeentebestuur zorgvuldig luisteren en actief betrokken zijn op het geheel van de samenleving door actief het contact te zoeken en te luisteren naar gevoelens en argumenten. Het gemeentebestuur van Oldebroek is eerlijk, oprecht, zichtbaar, bekend en benaderbaar. Het is van belang dat wat de inwoner zelf kan de overheid niet doet. Dit vraag om stimulering van de ‘Oldebroek voor Mekaar’-groepen, ook in het buitengebied, en het behouden en uitbreiden van burgerbegrotingen. Het bestuur moet onderdeel zijn van de samenleving en meedoen in het netwerk van maatschappelijke organisaties. De kracht van de samenleving wordt gewaardeerd en creëert ruimte voor initiatieven. Bij de ontwikkeling van beleid worden inwoners vroegtijdig betrokken.

Zorgvuldig rentmeesterschap

God heeft de aarde aan de mens toevertrouwd om die te bouwen en te bewaren. Daarom moeten we als goede beheerders zorgen voor de schepping. Het is onze verantwoordelijkheid om de schepping niet te laten lijden onder onze drang naar welvaart. Inwoners en bedrijven moeten waar mogelijk verleid en gefaciliteerd worden om te verduurzamen. Daarnaast bepleit de SGP om doelen voor energiebesparing te stellen. Initiatieven die het energiegebruik verminderen verdienen net zoveel aandacht als het duurzaam opwekken van energie. Draagvlak voor duurzaamheidsinitiatieven is van het grootste belang, en wordt alleen maar belangrijker met de grootschalige ontwikkeling van zonne- en windparken. De huidige regionale verdeling met betrekking tot het opwekken van duurzame energie laat zien dat de gemeente Oldebroek een grote bijdrage geleverd heeft, waardoor het plaatsen van extra windmolens in de gemeente Oldebroek op dit moment niet aan de orde is. Nieuwe initiatieven op het gebied van windenergie binnen onze gemeente worden daarom terughoudend benaderd. Wel moet er ingezet worden op zonne-energie op daken, zonnevelden op hoogwaardige agrarische gronden wijzen wij af.

Zorgvuldig bouwen

Voor elke doelgroep moet er woonmogelijkheid zijn. De gemeente zet zich in om in de woningbehoefte van alle verschillende doelgroepen van de lokale inwoners te voorzien. Wel verdient inbreiding de voorkeur ten opzichte van uitbreiding maar gezien de situatie op de woningmarkt moeten er ook uitbreidingslocaties voor woningbouw onderzocht worden. Andere mogelijke oplossing te kiezen voor hoogbouw mits dit goed geïntegreerd wordt in de omgeving. Als er mogelijke uitbreidingslocaties onderzocht worden dan is het van belang dar er een goede verkeersontsluiting mogelijk is. Ook mag het niet teveel afbreuk doen aan de eigenheid en het landschappelijk karakter van de gemeente Oldebroek. Woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor de sociale huurwoningen. Met de woningcorporaties moeten concrete afspraken gemaakt worden over de beschikbaarheid van voldoende betaalbare woningen. Woonwensen van inwoners kunnen veranderen. Daarom verdienen ook andere woonvormen aandacht. De SGP is voor een projectmatige benadering van plannen waarbij maatwerk wordt toegepast. Kwalitatieve verbeteringen moeten ook gewogen worden. Functieverandering van agrarische bebouwing moet verruimd worden om zo verpaupering en ondermijning te voorkomen.

Zorgvuldig samenleven

Het is belangrijk om als gemeenschap vreedzaam samen te leven. Dat betekent blijven zoeken naar verbinding en initiatieven samenbrengen. God heeft alle mensen uniek geschapen en ieder leven is daarom intrinsiek waardevol. Er moet ruimte zijn voor verschillen. Alle inwoners moeten zich veilig voelen. Mensen in kwetsbare omstandigheden krijgen vanuit Bijbelse naastenliefde zorg en ondersteuning of als het nodig is bescherming. Kerken, scholen en andere maatschappelijke instellengen moeten intensief betrokken worden bij het gemeentelijke beleid. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn van onschatbare waarde en verdienen ondersteuning van de gemeente. Speciale aandacht moet er zijn voor de jongeren in de gemeente. Door de coronapandemie worden met name ook jongeren geraakt. Voor kinderen moet er voldoende speelgelegenheid zijn in de omgeving. Daarnaast willen we goede sport faciliteiten en accommodaties bieden voor jongeren. Recreatieve sport kan namelijk een positieve bijdrage leven aan de vorming en gezondheid van jongeren.

Kandidatenlijst

  1. D.E. Doornwaard
  2. G. Vlieger
  3. G. Evink
  4. H. van de Beek
  5. H. Kwakkel
  6. H. Wielink
  7. E.D. Draaijer
  8. B. van Putten
  9. E.J. Bakker
  10. J. van Duinen
  11. W. van Vlastuin
  12. H. van de Weg
  13. P. van Duijn
  14. A.C. de Heer
  15. H. Korenberg
  16. G.J. de Greef
  17. A. van de Meer
  18. W.C. Bakker
  19. J. Jonker
  20. J. de Pater
  21. J. Evink

Zorgvuldig ondernemen

Optimale bereikbaarheid is van belang voor inwoners en bedrijven. Verkeersveiligheid is heel belangrijk. Knelpunten zoals de Zuiderzeestraatweg moeten onderzocht en opgelost worden. Regels zijn er om de bedrijven te beschermen en te reguleren, niet om ze te belemmeren. Ondernemers verdienen de steun van de gemeentelijke overheid. Deze steun bestaat uit faciliteren en goed communiceren. Voor boeren en tuinders is er een soepel beleid om deze voedselvoorzieners te behouden, onder andere bij het verlenen van vergunningen. Een sterke lokale economie met voldoende bedrijvigheid zorgt voor werkgelegenheid voor onze inwoners. Werk zorgt voor structuur en een sociaal netwerk waar iedereen behoefte aan heeft. Bedrijven die werkgelegenheid bieden die past bij de lokale beroepsbevolking worden aangetrokken en verdienen steun. Het lokale economische leven en de sociale arbeidsmarkt kan niet zonder rust. De zondag blijft een collectief rustmoment in onze lokale economie. Winkels zijn dan ook gesloten op zondag.

Nr. 1 Erik Doornwaard

Sinds maart 2010 ben ik raadslid voor de SGP. Daarmee heb ik bijna 12 jaar ervaring in de gemeenteraad van Oldebroek. Daarvan heb ik 6 jaar lang de rol van fractievoorzitter mogen vervullen. Ik ben 36 jaar en getrouwd met Liesbeth. Samen hebben wij 7 kinderen en wonen in Oldebroek. Ik ben werkzaam als docent economie in het voortgezet onderwijs.

De afgelopen jaren heb ik mij ingezet om de belangen te behartigen van alle inwoners vanuit de visie van de SGP. Het blijft voor mij belangrijk dat ik elk besluit wat ik neem kan uitleggen waarom en hoe dat besluit is genomen. Duidelijke en heldere communicatie met inwoners is erg belangrijk en blijkt nog steeds een uitdaging te zijn. Daar wil ik mij ook de komende periode voor inzetten.

Nr. 2 Gerard Vlieger

Sinds 2018 ben ik betrokken bij de lokale politiek voor de SGP. Eerst als raadscommissielid en later als raadslid. Ik ben 34 jaar, getrouwd en wij hebben 2 kinderen. In mijn jonge jaren heb ik in Oldebroek gewoond en vanaf mijn huwelijk in ‘Loo Oldebroek.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als financieel controller bij een transportbedrijf. De afgelopen periode heb ik mij voornamelijk bezig gehouden in de commissie Ruimte en Leefomgeving en was ik de laatste periode ook fractiesecretaris. In de afgelopen periode heb ik kennis kunnen maken met het raadswerk. Hier was een terugkerend thema de woningnood in onze gemeente. Ik wil mij daar de komende periode graag voor inzetten om voor iedere doelgroep een goed woningaanbod aan te bieden. Verder hebben de gemeentelijke financiën mijn interesse vanuit mijn professie als controller. Het is van groot belang in een tijd van stijgende uitgaven, met name ook in de zorg, om de gemeente financiën beheersbaar te houden. Deze financiën zullen blijvend onze aandacht vragen. De afgelopen 4 jaar heb ik ervaring kunnen opdoen in het politieke bedrijf, maar ook hebben we de afgelopen periode gemerkt hoe belangrijk het is om te weten dat er een Gods is die alles bestuurd en regeert. Wij blijven met lege handen staan terwijl we vanuit ons maakbaarheid denken alles te kunnen regeren. Ik hoop daarom ook de komende periode met Gods hulp mij in te zetten voor de gemeente Oldebroek en mijn talenten te gebruiken zoals ik die van mijn Schepper heb gekregen, om het goede voor de gemeente te zoeken vanuit de visie van de SGP gegrond vanuit Gods Woord.

Nr. 3 Gerrit Evink

Van zwervuil-prikker tot rentmeester!

Oldebroek is een prachtige gemeente om in te wonen en te werken. Natuurschoon alom. Uitgestrekte heidevelden, diverse bosschages, landgoederen en niet te vergeten het weidse polderlandschap. Om hier te mogen wonen en werken is een voorrecht.

Geboren en opgegroeid in Oosterwolde heb ik ervaren wat het is om deel te nemen aan het verenigingsleven hoe verbroederend dat werkt. Ik heb mijn bijdrage mogen leveren als bestuurder o.a. bij de muziekvereniging en schoolvereniging en vanaf begin jaren “90 als ambtsdrager in de hervormde gemeente. Vanuit mijn werk als makelaar taxateur kom ik in alle hoeken van de gemeente en zie ik de diversiteit van de 6 verschillende dorpen, met elk zijn eigen behoeftes. Als raadslid heb ik vooral in het proces “Oldebroek voor elkaar” vele betrokken mensen mogen ontmoeten. Geweldig vind ik hierbij de eigen inbreng vanuit de inwoners, zo zijn er mooie dorpsgerichte projecten ontstaan. Wat ik belangrijk vindt is rentmeesterschap, nu ik 60 jaar oud ben ervaar ik dat het goed is, om het “erfgoed” wat wij ontvangen hebben ook weer zorgvuldig door te geven. Ik zie zoveel zwerfvuil liggen, dan denk ik wel eens als dat synoniem is voor ons menselijk bestaan, dan is het zeer droevig gesteld met ons. Graag zet ik mij in voor de bewustwording hiervan. Onze goede God heeft ons deze aarde gegeven om deze te bewonen en te bewerken op verantwoorde wijze. Daarom wil ik mij ook inzetten voor de circulaire economie, en niet ongebreideld door produceren van goederen. Ik wil ook een bijdrage leveren aan vooral goede huisvesting voor ouderen, zodat gezinnen weer door kunnen stromen, en er ook weer woningen vrijkomen voor starters op de woningmarkt. Ouderen goed faciliteren, niet alleen voor huisvesting maar ook dat ouderen hun fysieke, mentale en sociale functionaliteit vinden, ook wanneer ze al langere tijd geleden met pensioen zijn gegaan. Bijvoorbeeld in het zorgen voor anderen of het doen van vrijwilligerswerk. Daarvoor zijn goed functionerende dorpshuizen van belang. De leefbaarheid in de dorpen helpen vergroten en zorgen dat ouderen in hun eigen leefomgeving zo lang mogelijk kunnen blijven functioneren.

Kort samengevat, sta ik voor verantwoord rentmeesterschap in een circulaire economie, waarin ingezet wordt op zorgvuldig omzien naar elkaar. Elk dorp heeft zijn eigen identiteit en met deze kwaliteit de leefbaarheid in de dorpen te bevorderen, waarin ouderen zolang mogelijk zelfstandig kunnen zijn, en een bijdrage aan het dorpsleven kunnen geven.

Samen met mijn vrouw Christien hoop ik de kracht te mogen ontvangen om mij in te zetten voor zorgvuldige politiek met als uitgangspunt de SGP beginselen, vanuit Gods woord.

Hartelijke groet vanaf het mooie Noordeinde Gerrit Evink.

Nr. 4 Rik van de Beek

Ik ben Rik van de Beek, 33 jaar oud en woon in het mooie Oosterwolde. Ik ben getrouwd met Petra en we hebben 1 dochter en een zoontje. In het dagelijks leven studeer ik Theologie en ben ik werkzaam als pastoraal werker.

Sinds 2010 ben ik actief bij de SGP Oldebroek, waarbij ik vanaf 2015 in de gemeenteraad ben gekomen. Hierbinnen richt ik me vooral op de thema’s binnen het onderdeel Financiën en Bedrijfsvoering, dit vanwege mijn eerder opgedane ervaringen in het bedrijfsleven. Goed gemeentebestuur en gezonde financiën gaan immers samen op. Dat gold zeker de achterliggende jaren, waarin er bezuinigd moet worden; maar is ook voor de toekomst essentieel.

Nr. 5 Henk Kwakkel

Ik ben 54 jaar en getrouwd met Corry. Wij hebben 3 kinderen en 2 kleinkinderen. Opgegroeid ben ik in Wezep en vanaf ons trouwen woon ik in het mooie Oldebroek. Werkzaam als receptionist bij een autoschadebedrijf.

Afgelopen jaren ben ik aantal jaren actief geweest als raadscommissielid in de commissie Samenleving en in de commissie Ruimtegebruik en Leefomgeving. De komende jaren wil ik toegankelijk zijn voor alle inwoners van onze gemeente. Daarbij wil ik mij graag inzetten voor politiek waarbij de Bijbel dient als basis. Op een manier waar burgers weer vertrouwen krijgen in de overheid, verdere polarisatie een halt kan worden toegeroepen en wij vreedzaam met elkaar kunnen samenleven.