CDA

“CDA
OLDEBROEK
GEEFT RUIMTE!”

In het verkiezingsprogramma 2022 tot 2026 zijn de uitgangspunten van het CDA Oldebroek: Rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, publieke gerechtigheid en solidariteit.

Het programma stoelt op vijf pijlers: Samenleving (wonen en zorg), ondernemerschap en werkgelegenheid (agrarische sector, kleine ondernemers in relatie met Zwolle) bestuur (gemeentediensten, financiën), duurzaamheid en als laatste maar niet onbelangrijkste pijler: recreatie.

Lees verder Onze website Programma

Rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, publieke gerechtigheid en solidariteit.

“ Geef elkaar de ruimte!”

“ Beert Flier
Bioboer op Mulligen”

“Gerti Scholten”

“Jan Dijkstra”

Samenleving

Het CDA staat voor meer woningen in de gemeente Oldebroek voor elke doelgroep.

De woningen in Nederland zijn in zijn algemeenheid duurder geworden en dat geldt ook voor de gemeente Oldebroek. Dit resulteert in een lage beschikbaarheid van betaalbare woningen en de doorstroom is nihil.

Zwolle heeft groei-ambities en daardoor is er de neiging dat woningzoekenden buiten de stadsgrenzen op zoek gaan naar een woning.  Een deel daarvan zal op de Noord Veluwe terecht komen. Het CDA Oldebroek stelt het volgende voor:

 

  • We voldoen aan de behoeften van de diverse doelgroepen (starters, gezinnen en senioren) binnen de kernen (Oldebroek, Wezep, Hattemerbroek, Oosterwolde, Noordeinde, ’t Loo) en letten op de diversiteit en leefbaarheid. 
  • Inbreiding, lege plaatsen opvullen waar het kan, maar met voldoende ruimte voor groen. Verder moet de inbreiding zich richten op Seniorenwoningen, deze bewoners hebben het meeste baat bij korte afstanden tot diverse faciliteiten.
  • Er moeten woningen gebouwd worden in alle prijsklassen. Dit bevordert doorstroming en vormt een basis voor het in stand houden van faciliteiten. Het CDA Oldebroek is voorstander van een soepel beleid ten aanzien van andersoortige woonvormen. Daar waar het enigszins kan, zou het mogelijk moeten zijn een woning voor ouders te plaatsen op het terrein van kinderen. Dit bevordert de sociale cohesie en maakt het mogelijk voor ouderen om lang zelfstandig te blijven wonen.

Het CDA stelt dat zorg een basisrecht is.

Dat betekent dat zorg voor iedereen beschikbaar moet zijn. Dat geldt voor de gezondheidszorg, maar ook voor de zorg voor ouderen, mensen met een beperking en mensen die psychische zorg of jeugdzorg nodig hebben. De gemeente is verantwoordelijkheid voor ouderenzorg en ondersteuning en Jeugd GGZ, Deze moet adequaat aangeboden worden. 

We zien de laatste jaren steeds meer en meer problemen met name onder de jongeren. Drugs , alcoholgebruik en sociale ontworteling. Als CDA willen we die trend doorbreken met beleid dat meer gericht is op preventie en het stimuleren van sociale banden, waaronder het stimuleren van het verenigingsleven.

  • Preventie door voorlichting ten aanzien van roken, alcohol, drugs en bovenmatig gamen. Niets doen is geen optie.
  • Stimuleren van lichamelijke ontwikkeling door wekelijks gymlessen op de scholen te blijven faciliteren.
  • Preventie door aanmoedigen van sociale banden tussen muziek-, cultuur- en sportverenigingen.
  • Stoppen met ingewikkelde aanbestedingen, verkeerde financiële prikkels en productietargets die alleen maar leiden tot onnodige behandelingen, om zo de jeugdzorg toegankelijk en betaalbaar te houden.
Ondernemerschap en werkgelegenheid

Het CDA wil de veelheid aan activiteiten in de gemeente Oldebroek stimuleren. 

Wanneer thuiswerken meer de norm gaat worden, maar ook het opzetten van werkunits aan huis vaker voorkomen, zijn kleine verbouwingen daarvoor soms vereist. De gemeente moet hier op anticiperen, snel acteren en stimuleren. 

Oldebroek is een groene gemeente met veel boerenbedrijven, maar ook enkele bedrijventerreinen. Waarschijnlijk zal recreatie steeds meer beslag gaan leggen op het buitengebied. Dat levert werk en inkomsten op. Daarnaast moet het ook zorgvuldig gekaderd worden, om elkaar te versterken in plaats van te wedijveren. Het CDA vindt ook, dat de boeren gestimuleerd en gesteund moeten worden om rendabel te blijven o.a. door nevenactiviteiten te ontwikkelen. 

Veel boeren hebben een familiebedrijf, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Samen staan ze voor het beste wat ons land de wereld te bieden heeft. Voor de boer zijn de grond, de dieren en de natuur het kapitaal waarmee hij werkt. Ondersteun het opzetten van nevenactiviteiten, “Ja het kan mits…” is de houding, die van de gemeente hierbij verwacht wordt.

Initiatieven vanuit ondernemers in het buitengebied moeten snel en adequaat behandeld worden door de gemeente. Kansrijke initiatieven, die meerwaarde hebben voor de inwoners, zullen actief ondersteund dienen te worden. Dit geldt ook m.b.t. boerenbedrijven die samengevoegd worden en dus deels stoppen met agrarische activiteiten als hoofdinkomst.

Bedrijven en werkgelegenheid zijn de kurk, waar de lokale en regionale economie op drijft. Het CDA is voorstander van het initiëren van een innovatieloket, waar burgers en ondernemers bijgestaan worden bij het verder ontwikkelen van innovatieve ideeën. 

  • Zorgen voor voldoende vestigings- en uitbreidingsmogelijkheden en slim omgaan met de beschikbare ruimte;
  • De gemeente moet dienstbaar zijn voor ondernemers en bijdragen en adviseren in het ontwikkelen van maatschappelijk aantrekkelijke ideeën. Hiervoor het innovatieloket initiëren om als schakel te fungeren met Provincie en Rijksoverheid.
  • Het CDA  kiest voor een sterke agrarische sector in onze gemeente d.m.v. schaalvergroting, verduurzaming en verbreding van activiteiten.
  • Binnen de gemeente eerst mogelijkheid bieden aan lokale ondernemers om ondernemerschap en werkgelegenheid te bevorderen.
  • Stimuleren wonen en werkgelegenheid voor jongeren en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in de gemeente Oldebroek.
  • Betrek burgers meer bij de ontwikkelingen in de kernen en het buitengebied.
  • Actief het beheer verduurzamen met bloeiende bermen, vruchtbomen en voedselbomen.
Bestuur

Het CDA staat voor een dienstbare en beschermende overheid die er altijd voor de burger is. 

Het bestuur van de Gemeente Oldebroek heeft zich na een korte periode van spreiding over de kernen, met name naar een kantoor in het MFC in Wezep, weer meer georiënteerd op het gemeentehuis in de kern Oldebroek. Dat lukt alleen als door de gemeente voor eenvoudige handelingen als nieuw paspoort en/of rijbewijs aan huis bezoek en het bieden van meer service wordt gedacht.

Met de huidige staat van de informatietechnologie is dat goed mogelijk. Daarbij zien we een meer uitdijend ambtenarenapparaat, terwijl steeds meer werk uitbesteed wordt, omdat de expertise niet aanwezig is. Dat zijn dus dubbele kosten en uiteindelijk draait de burger hier voor op. We zien dat terug in verhoging van gemeentelijke lasten als de OZB, afvaltarieven en andere te betalen kosten voor diensten. Voor de langere termijn willen we een betrouwbaar financieel beleid, waarmee we nieuwe buffers kunnen opbouwen.

 

  • Vereenvoudigen van vergunningsaanvragen en bestemmingsplanwijzigingen. De gemeente moet zich hierin dienstbaar opstellen.
  • De verdere digitalisering zal over het algemeen doorzetten. Het CDA wil de eerstelijnsdienstverlening voor burgerzaken bewaken.
  • Een veilige leef- en werkomgeving is van het hoogste belang; we willen de verkeersveiligheid verhogen door meer 30 km zones aan te wijzen en landbouwluwe zone.
  • Wethouders moeten in de gemeente wonen en een duidelijke affiniteit hebben met de gemeente, om de verbinding met de burger te blijven behouden.
  • Verhoging van OZB, afvaltarieven en te betalen kosten voor diensten mag niet meer zijn dan de indexering. Te hoge kosten voor bestuur en gemeente mogen niet op de burger afgewend worden. 
  • Zoek de samenwerking met andere gemeenten om expertises te bundelen.
  • We willen een betrouwbaar financieel beleid
Duurzaamheid            

Het CDA kiest voor een duurzame toekomst                                       

Vanuit een besef van verbondenheid tussen de generaties voelt het CDA zich geroepen tot zorg voor natuur en cultuur (rentmeesterschap). Daarom is het belangrijk om te investeren in een hogere biodiversiteit en een vitale natuur, als basis voor een gezonde leefomgeving.

Over leefomgeving en biodiversiteit is al veel geschreven en gepraat. Het CDA wil de burgers betrekken bij het aantrekkelijker maken van de gemeente. Voorbeelden zijn: bermen meer divers en kleurrijker maken en het planten van vrucht- en voedselbomen. 

Het CDA is blij met de inzet in Nederland ten aanzien van Duurzaamheid en wil dat stimuleren door aan te sluiten bij het landelijk beleid van de partij om de klimaatdoelen van Parijs te halen. De Gemeente Oldebroek neemt haar aandeel en verantwoordelijkheid hierin. 

De net afgeronde Regionale Energie Strategie afgekort als RES maakt het mogelijk om gronden van bedrijven en/of landgoederen hiervoor op te offeren. We vinden dit geen goed idee en willen het beperken tot alleen enkele kleinschalige zonneweide projecten op landgoederen en op agrarische bedrijven. Ten aanzien van windmolens vinden we, dat een industriële aanpak de beste is, dus windmolens bij elkaar en tussen de gebouwen op de industriegebieden. Het gebied ten noorden van het huidige H2O is wat ons betreft de beste locatie. Windmolens dus niet verspreiden over het hele buitengebied, niet bij de kernen of langs de dijken van de randmeren. Het CDA wijst graag op de mogelijkheden om beter te isoleren tegen warmteverlies.

Investeringen in duurzaamheid die gedaan worden in de gemeente Oldebroek moeten een reële terugverdientijd hebben zodat publieke middelen op een juiste manier worden ingezet.

  • Oldebroek doet zijn deel in de Regio.
  • Windmolens zoveel mogelijk op en bij de bedrijventerreinen.
  • Vóór zonnepanelen op daken en niet functionele gronden, waarbij we willen benadrukken dat onze voorkeur uitgaat naar andere, slimme mogelijkheden om aantasting van het landelijk gebied te voorkomen.
  • De bevolking veel meer betrekken bij het tot stand komen van het beleid en de uitvoering.
Recreatie en Vrije tijd

Het CDA wil dat de Gemeente Oldebroek zijn positie als recreatieve gemeente uitbreidt.

De hotelfunctie is vrijwel verdwenen en het aanbod van restaurants is beperkt. Ondanks dat er diverse B & B’s zijn bijgekomen moet de verhuur van kleinschalige verblijfsmogelijkheden uitgebreid worden (bv. het “Natuurhuisje” concept is een welkome aanvulling). De positieve grondhouding moet zijn: “Ja het kan mits…”. Het geeft mogelijkheden om de economische functie van met name het buitengebied te verbeteren. De gemeente moet hierbij faciliterend optreden. Het openhouden van het zwembad in Wezep is hierbij ook een noodzakelijkheid.

  • Verruimen van vergunningsmogelijkheden om zo meer muziek, sport of culturele (jeugd)evenementen de ruimte te geven.
  • Verruiming van openingstijden in de horeca en tijdens evenementen.
  • Het CDA is voor zondagsopening van het zwembad de Veldkamp of van andere recreatie, zoals theetuinen.
  • Vriendelijke omgeving voor wandelaars en fietsers met voldoende rustpunten.

Kandidatenlijst

  1. Wilco van der Horst
  2. Jan Dijkstra
  3. Gertie Scholten
  4. Niels ten Hove
  5. Chris Spijkerboer
  6. Wilma Sie
  7. Floris Terpstra
  8. Arjan Dickhof
  9. Lammert Dokter
  10. Jan Willem Spronk
  11. Klaas van Ommen
  12. Mark van de Streek
  13. Aartje van Dijk
  14. Heleen Koornberg
  15. Roel Klompmaker
  16. Gerrit Berends
  17. Beerd Flier
  18. Gerard Kuiper
  19. Johan van Oene
  20. Lammert de Groot

Mail: info@cdaoldebroek.nl
Facebook
Instagram

Wilco van der Horst

“Enthousiast en vol passie werken we samen aan de bloeiende gemeente Oldebroek.”

Mijn naam is Wilco van der Horst, geboren en getogen in Putten op de Veluwe. Ik ben afgestudeerd aan de Wageningen University. Sinds 2006 woon ik in de gemeente Oldebroek, eerst  12 jaar in Oosterwolde en nu in Oldebroek. Ik ben ondernemer en eigenaar van A-spect Plaagdierbeheersing. Mijn bedrijf is gevestigd op Bedrijvenpark H2O. 

Al  jaren ben ik getrouwd met Rianne en we hebben vier kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. 

Als gezin  staan we midden in de samenleving. Mijn kinderen gaan naar school en doen mee aan het verenigingsleven in Oldebroek. Ook zijn we actief betrokken bij de Pauluskerk in Wezep.

 Vanuit christelijke waarden en hart voor onze gemeente zet ik mij in voor het CDA in Oldebroek.”

CDA Oldebroek geeft Ruimte. 

Wij geven ruimte aan ondernemers om te ondernemen. Ons doel is voldoende werkgelegenheid in de regio en een economisch groeiende en bloeiende gemeente.  

Wij geven ruimte aan burgers om te wonen in onze gemeente en te genieten van rust, ruimte en activiteiten. Het doel is om voorzieningen, zoals zorg en winkels, te behouden. 

Wij kiezen voor ruimte in de kern van Oldebroek.  Dit betekent, dat er snel duidelijkheid komt over de Zuiderzeestraatweg die door de kern Oldebroek loopt. Hoe gaan we zo snel mogelijk de verkeersveiligheid daar verbeteren. Dit heeft de hoge prioriteit. 

Het CDA geeft ruimte in uw portemonnee. Wij waken voor verdere stijging van de gemeentelijke lasten. Zo zorgen we samen voor een financieel gezonde gemeente. 

“Wij vormen samen Oldebroek.” Het CDA staat met een enthousiast en betrouwbaar team klaar om uw belangen in onze gemeente te behartigen.

Jan Dijkstra 

“Samen wonen en werken in een duurzaam Oldebroek .”

Ik ben Jan Dijkstra, 67 jaar, geboren en getogen in de Provincie Groningen in het plaatsje Den Andel. Getrouwd met Henny en gezegend met drie kinderen en vier kleinkinderen. Sinds 1986 wonen wij met veel plezier in Wezep.

Nadat ik in 1978 afstudeerde aan de HTS in Groningen, ben ik schade-expert geworden, eerst bij een expertisebureau in Leeuwarden en in 1986 als hoofd-expert bij een verzekeringsmaatschappij.

Sinds 2012 ben ik zelfstandig onder de naam EBD WEZEP. Ik werk voor twee geschillencommissies, als taxateur voertuigen, als expert en contra-expert en als arbiter. Ook wordt ik regelmatig gevraagd door de Rechtspraak als deskundige.


Als lid van de Kruiskerk ben ik voorzitter van het College van Kerkrentmeesters.

Hobby’s zijn: mijn werk, regelmatig met de camper op vakantie gaan, mijn SAAB, en af en toe sleutelen aan auto’s en fietsen.

Inmiddels ben ik ruim zeven jaar raadslid van de Gemeente Oldebroek en zit ik in de Commissie Ruimtegebruik en Leefomgeving.

Het CDA Oldebroek heeft een mooi en duidelijk verkiezingsprogramma voor de komende jaren met als titel “CDA OLDEBROEK GEEFT RUIMTE” een titel die mij aanspreekt.

Het CDA Oldebroek geeft ruimte voor woningbouw voor elke generatie. 

Het woningaanbod voor senioren, gezinnen en starters wordt uitgebreid. Zo zijn er woningen voor zowel mensen uit onze eigen gemeente als ook nieuwe inwoners. Daarnaast zet ik mij in voor een goed leef- en werkklimaat voor onze inwoners. 

Het CDA geeft ruimte aan een duurzame toekomst. 

Het CDA neemt verantwoording voor verduurzaming van onze gemeente. Ik zet mij in om verstandige, innovatieve keuzes te maken voor het behoud van onze mooie gemeente Oldebroek. 

Gertie Scholten 

“Samen werken we aan een veilig Oldebroek.” 

Mijn naam is Gertie Scholten, 64 jaar,  geboren en getogen in Wezep. Ik ben getrouwd met Annie, wij hebben 2 zonen en 3 kleinkinderen. De laatste 19 jaren werkte ik als Teamleider bij het Openbaar Ministerie Regio Oost Nederland en als gecertificeerd coach binnen de Rechtspraak. Inmiddels ben ik met pensioen. 

Hobby’s zijn wandelen, fietsen en regelmatig op vakantie gaan. Wij zijn lid van de Pauluskerk in Wezep en tevens ben ik vrijwilliger bij Viattence. Hiervoor bezoek ik wekelijks een aantal mensen, die wat extra aandacht nodig hebben. In het verleden heb ik gevoetbald bij WHC en was ik actief duivenmelker bij ‘De Reizende Postduif’.

CDA Oldebroek heeft een mooi en uitdagend verkiezingsprogramma 2022.

CDA OLDEBROEK GEEFT RUIMTE!

Het CDA staat voor een betrouwbare en rechtvaardige overheid.  

Ik zet mij in voor ruimte voor inwoners om deel te nemen aan de samenleving en onderdeel te zijn hiervan. Ik zet mij in om het dagelijkse leven aantrekkelijker te maken voor alle burgers. Zo geeft het CDA ruimte aan veiligheid en vrije tijd.

Het CDA zet in op behoud van voorzieningen in onze gemeente. 

Zo houden we Zwembad de Veldkamp open om te voorzien in recreatie en blijft zwemles voor kinderen mogelijk binnen onze gemeente.

Recreanten, gezinnen en ouderen genieten van de rust en de natuur die onze fantastische regio te bieden heeft. Wij investeren in een blijvend aantrekkelijk Oldebroek waar deze rust en natuur behouden blijft. Dit doen we door uitbreiding van rustpunten en bieden we ruimte aan ondernemers in de recreatie en horeca om zich verder te ontplooien. 

Ik sta midden in de samenleving en weet wat er  ”speelt”  bij de jeugd. Daarom zet het CDA in op preventie en voorlichting om verslaving van alcohol en drugs tegen te gaan. Daarnaast stimuleren wij cultuur en sport om jongeren te ontwikkelen en te vormen. 

“Samen ondersteunen we onze jeugd om het beste in zichzelf naar boven te halen en te ontwikkelen.”

Niels ten Hove

“Ik zet mij voor het CDA in om de gemeente Oldebroek leefbaarder, veiliger, rechtvaardiger en leuker te maken!

Ik ben Niels ten Hove, 22 jaar jong en geboren en getogen in Oldebroek. In het dagelijks leven ben ik student integrale veiligheidskunde en rechtsgeleerdheid. Ik ben lid van de Hervormde Kerk in Oldebroek. Verder ben ik maatschappelijk betrokken en vind ik de christelijke uitgangspunten van de partij belangrijk.

Daarom kies ik voor het CDA Oldebroek! Vanuit deze passie zet ik mij graag in om de gemeente Oldebroek leefbaarder, veiliger, rechtvaardiger en leuker te maken!

Persoonlijk zal ik, net als anderen van mijn generatie, komende jaren ook gaan zoeken naar een woning. Geen makkelijke opgave voor starters in deze woningmarkt. Daarom zet het CDA in op uitbreiding van het aantal woningen in onze gemeente, zodat ook starters hier kunnen blijven wonen. Zo vormen we samen gemeente Oldebroek. 

Samen benutten wij de kwaliteiten van jongeren. We mogen trots zijn op de jongeren die in onze gemeente werken en wonen. Zij verdienen onze aandacht om onderdeel te zijn van onze gemeenschap. Daarom investeert het CDA in sport, cultuur en muziek om de maatschappelijke banden van jongeren te stimuleren!  

De ontwikkeling van jeugd naar volwassene is een mooi proces van ontwikkeling. Een proces waar jongeren ook in de knel kunnen raken. Jeugdzorg is de verantwoordelijkheid van de gemeente en we moeten alles op alles zetten om jongeren in de knel zo snel mogelijk te helpen! Lange wachttijden en nutteloze behandelingen zijn niet uit te leggen!

Uitgaan en het bezoeken van evenementen, restaurants en cafés is een groot onderdeel van het sociale leven van jongeren. Het CDA maakt dit mogelijk in onze gemeente. Wij verruimen de vergunningsmogelijkheden om meer muziek, sport en culturele evenementen de ruimte te geven. 

“Ik zet mij in om burgers betrokken te houden bij onze gemeente. Samen staan we sterk! “